Brasem vissen

5 tips – Brasem vissen in september

5 tips - Brasem vissen in September

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die brasem vissen in september hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het brasem vissen in september.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Vis strak tegen de overkant

Zoek een kanaal op in de buurt met stalen damwanden aan de zijkant, en met een breedte die jij met de feederhengel kan werpen. 

Als gewicht van de voerkorf begin je met 1 gram per meter, vis je op 40 meter afstand? Begin dan met een voerkorfgewicht van 40 gram en kies een feederhengel die dit gewicht kan werpen. Werp hiermee richting de overkant en zorg dat je voerkorf in het water belandt, de lengte die je tekort komt tot 1-2 meter van de overkant geef je aan lijn bij en clip dan je lijn achter de lijnclip.

Kijk naar de plek aan de overkant waar je vist, en kies een mikpunt. Door de lijnclip is de afstand van de worp iedere keer hetzelfde, zorg jij ervoor dat je niet te ver naar links of rechts werpt dan heb je een mooi compacte voerplek op de zwemroute van de brasems.

In het najaar gaan brasems weer actief op zoek naar voedsel, dit doen ze met name in de kantzone dus weet jij een compacte voerplek te maken 1-2 meter van de overkant af op een kanaal? Dan zit jij op goud! Kies een lokvoer recept voor brasem dat bij jouw watertype past, blijft je korf niet goed liggen door de lijndruk? Kies dan een korf 10 gram zwaarder, net zo lang totdat je secuur op één plek kan blijven vissen met je feederhengel.

Tip 2. Ga nachtvissen

Brasem is in de zomer voornamelijk actief is tijdens de vroege ochtend- en avonduren. Dit komt omdat zeelt van nature een schuwe vis is die zich graag verschuilt in waterplanten overdag of in de oppervlakte gaat zonnen. In de vroege ochtend, nacht en avond is de brasem actiever om te zoeken naar voedsel en dus beter vangbaar.

Om succesvol te zijn tijdens een nachtvissessie, is het belangrijk om je visstek goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je stek goed kent. Gebruik betrouwbare verlichting en kies betrouwbare beetmelders of ga vissen met de method feeder, feederhengel of winkle picker en een breekstaafje op de top.

Het nachtvissen op brasem biedt een unieke ervaring en de kans veel grote brasems te vangen.

Tip 3. Kies je stek slim in September

Het kiezen van de juiste stek is belangrijk om succesvol brasems te vangen in september. In deze tijd van het jaar hebben brasems de neiging om zich te verzamelen in wateren die langzaam warmer worden en waar voedsel overvloedig aanwezig is. Zoek naar plekken waar de zon het water direct verwarmt, zoals hierboven genoemd tegen damwanden aan of ondiepe baaien, kribben en/ of in de buurt van waterplanten. Onthoud echter dat brasems ook gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Tijdens de vroege ochtend en late middag kunnen ze dichter bij de kant komen om te profiteren van de warmere waterlagen. Naarmate de dag vordert en de zon hoger aan de hemel staat, kan de brasem zich dieper terugtrekken naar koelere delen van het viswater.

Tip 4. Boost je aas!

In september verandert het voedingsgedrag van brasems, en dit heeft invloed op het type aas dat het meest effectief is. Probeer verschillende soorten aas uit om erachter te komen waar brasems op jouw visdag het beste op reageren. In het najaar zijn maïs, casters en mestwormen vaak goede keuzes. Overweeg om je aas een boost te geven met additieven die extra geur geven of de smaak versterken. 

Zeker als je wilt beginnen met brasemvissen is dit goed voor je vertrouwen om op zoek te gaan naar jouw favoriete “baitbooster”. Knoflookolie en Squid zijn twee van onze favoriete baitboosters. Wel even je handen wassen met zeep als je thuis komt!

Tip 5. Wees voorzichtig aan de waterkant

September is de maand dat brasem volop in beweging is en dus ook vlak onder de kant komt. Dus ga je met de vaste stok op pad, wees dan extra voorzichtig om de brasems niet af te schrikken. Vermijd harde geluiden, trillingen bij het opzetten van de zitkoffer of het overmatig vaak brengen van grote ballen lokvoer. Probeer een rustige en geduldige aanpak te hanteren, met bijvoorbeeld een cupping kit. Houd er ook rekening mee dat brasems gevoelig kunnen zijn voor lichte aasbewegingen, dus let goed op de subtiele aanbeten en twijfelingen in je dobber. Laat de brasem de tijd nemen om het aas in de bek te nemen voordat je de haak zet.

Brasem kalender

| januari | februari | maart | april | mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

brasemvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.