Vissen op de Lage Vaart

Vissen op de Lage Vaart

De Lage Vaart bevat een goed visbestand, snoek, karper en meerval is er goed te vangen in tegenstelling tot vele andere soorten.Er zijn verschillende soorten vis te vinden in de Lage Vaart, zoals brasem, graskarper, zeelt, ruisvoorn, snoek, baars, meerval en karper. 

Wij nemen je mee in het vissen op de Lage Vaart benoemen de verschillende stroomgebieden en geven je tips en tricks per vissoort!

Geschiedenis van de Lage Vaart

De Lage Vaart in Flevoland is ontstaan tijdens het project de “Zuiderzeewerken”. Tijdens de uitvoering van de Zuiderzeewerken werd ook de Lage Vaart aangelegd omdat het moest zorgen voor een goede verbinding voor de commerciële scheepvaart tussen de verschillende delen van Flevoland en de rest van Nederland.

Sinds de voltooiing van de Zuiderzeewerken in 1986 heeft de Lage Vaart in Flevoland een belangrijke rol gespeeld in het vervoer van goederen en mensen in en rond Flevoland. Ook een belangrijke toeristische attractie geworden, met vele recreatiemogelijkheden voor de pleziervaart, diverse watersporten en vissen.

Stroomgebied Lage Vaart

De Lage Vaart stroomt vanaf het Ketelmeer via Dronten naar Lelystad. Vervolgens gaat de Lage Vaart vanuit Lelystad richting Almere, waar het bij de Zuidersluis het Oostvaardersdiep in stoomt. Tussenliggend is de Lage Vaart verbonden met diverse vertakkingen zoals de Hoge Vaart en de Larservaart. De diepte varieert van 2 tot 5 meter, gemiddeld is het kanaal 2.90 meter diep en gemiddeld 40 meter breed. Voor de exacte diepte per visstek kun je kijken op Sonar Chart Viewer van Navionics(selecteer linksonder in beeld SonarChart).

Stroomgebied Ketelmeer - Dronten

Ter hoogte van de Ketelhaven stroomt er water in de Lage Vaart. Dit is direct al een goede stek, mede door de stroming wisselingen komt hier de aasvis in de problemen. Hier profiteert de roofvis gretig van.

Vanaf de sluis stroomt het water richting langs Dronterhaven, de Knip en Camping Wisentbos langs Dronten richting Lelystad.

Met name rondom Dronten is afhankelijk van het jaargetijde snoek, karper en meerval goed te vangen. 

Stroomgebied Dronten - Lelystad

Tussen Dronten en Lelystad is het kanaal verloop vrij monotoom, dit betekent dat breedte en diepte redelijk gelijk blijven.

In het voor- en najaar trekken de vissen vice versa over dit stuk kanaal. In de winter ligt de vis met name rondom Dronterhaven en gedurende de zomer liggen de vissen rondom de begroeide delen van het kanaal. De waterplanten op de ondiepere stekken voorzien het kanaal in de zomer van de nodige zuurstof, overdag is de vis hier dan ook vaak te vinden. Ga je met de boot op pad, kijk dan goed tussen de waterplanten! Dan zie je de vissen vaak gewoon zonnen.

Stroomgebied Lelystad - Almere

De Lage Vaart tussen Lelystad en Almere is vooral bekend bij de witvis wedstrijdvissers. Dit kanaalstuk is helder en echt een uitdaging voor de geoefende wedstrijdvisser

De vis aast traag, met name als het water helder is. Voer en vis dus schraal, dus zonder veel voedingstoffen. Hierdoor houdt je de vissen langer op je stek waardoor je langere tijd kans hebt op aanbeten.

De stroomsnelheid is gelijk aan andere delen van het kanaal. Met name de verschillende T-splitsingen, driesprongen en viersprongen van dit stuk zijn de hotspots om te bevissen.

vissen in flevoland

Karpervissen op de Lage Vaart

De karper in de Lage Vaart is goed te vangen. Voer enkele dagen voor met tijgernoten en/of boilies en je maakt goede kans.

In de zomer is de karper goed te vangen rondom de waterplanten en de instroom punten van het kanaal. In het najaar trekt de vis richting dieper water en in het voorjaar trekt de karper richting ondieper water voor de paai.

In de winter zoek je de karper rondom brugpeilers, havens en andere luwte plekken die wat dieper zijn. Ook in de winter is het voorvoeren noodzakelijk, voer iets lichter en meerdere dagen voorafgaand aan je sessie.

Roofvissen op de Lage Vaart

Vooral baars, meerval en snoek zijn goed te vangen op de Lage Vaart. Zeker meerval en snoek groeien erg goed op de Vaart en bereiken mooie lengtes.

Vis vanaf de kant zomers de waterplanten af met spinnerbaits en in de winter met doodaas. Heb je de beschikking over eigen boot of rubberboot? Kies dan voor trollend vissen met kunstaas dat 2 meter diep gaat of stel de fireball op die diepte af op zoek naar snoek en/of meerval.

Baars is goed te vangen rondom de havens, bruggen en obstakels. Kies in de zomer voor twitchbaits en als het wat kouder is voor creature baits. Met name rondom de plekken dat de kanaalzijde uit steenstort bestaat is voor de baars erg goed!

Witvissen op de Lage Vaart

Witvissen in de Lage Vaart is vooral goed met een lange vaste stok van het liefst 11 meter of kies voor de winkle picker. 

Vis de dobber of de korf net achter het eigen kant talud en je maakt goede kans op voorn, brasem en baars. Vis vooral licht en schraal want de vangsten zijn niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt met een dobber tot 1,5 gram of een voerkorf van 20 gram goed uit de voeten.

Voor het vissen aan de overzijde van het kanaal is een methodfeeder of feederhengel een betere keuze.

 

Visboot huren op de Lage Vaart

Een visboot huren op de Lage Vaart is lastig. Beter kun je je eigen boot traileren of lekker met de rubberboot het water op. Er zijn diverse trailerhellingen die je kunt gebruiken en met een rubberboot + elektromotor kun je overal wel de Lage Vaart op.

Heb jij een visboot verhuur aan de Lage Vaart? Neem dan contact met ons op voor een vermelding op deze plek.

Zo kunnen we vissers in de buurt nog beter helpen aan goede vangstkansen tijdens de visdag.

Tips en Tricks voor het vissen op de Lage Vaart

Bij het vissen op de Lage Vaart is het vooral belangrijk om secuur en met finesse te vissen. Als jij de visdag goed voorbereid en met het juiste materiaal op pad gaat dan maak je goede kans op een leuke visdag.

Wil je de Lage Vaart in Flevoland echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Flevoland en neem de tijd om de Lage Vaart en je visstek ècht goed aan te pakken.

Zoek in het voorjaar naar ondiepe stekken, kies in de zomer stekken rondom waterplanten en ga in het najaar en de winter bezig rondom de havens, bruggen en diepere delen van de Lage Vaart. Dan maak jij de meeste kans.

Heb jij tips en tricks voor het vissen op de Lage Vaart of het vissen in Flevoland? Laat het ons weten, zo helpen we andere vissers ook succesvol te zijn aan de waterkant en lekker te ontspannen.

vissen in flevoland

2 gedachten over “Vissen op de Lage Vaart

 • Hoi hoe lang moet een onder lijn wezen als ik met een feder hengel vis op witvis aan de lage vaart dronten

  Beantwoorden
  • Hi Harry, bedankt voor je vraag!

   Voor de feederhengel zou ik in de maanden van Maart tot Oktober aanraden om met een onderlijn van 60cm te vissen. In de koudere maanden zou dit eventueel nog iets korter kunnen, vergeet ook zeker niet met schraal voer te vissen(Leem mag wel tot 40%).

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *