Vissen op de IJssel

Vissen op de IJssel

De IJssel bevat een goed visbestand, snoek, karper, barbeel en meerval net als vele andere soorten. Ze zijn goed te vangen, mits je weet waar je op moet letten. Wij geven je tips en tricks voor het succesvol vissen op de IJssel.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

De IJssel is een van de belangrijkste rivieren in Nederland en biedt een uitstekende locatie voor het vissen. Of je nu op zoek bent naar karper, snoekbaars, baars, snoek of witvis, de IJssel biedt een scala aan mogelijkheden. In deze gids zullen we ingaan op de geschiedenis van de IJssel, het stroomgebied, de dieptekaart en de verschillende soorten vis die er te vinden zijn. We zullen ook enkele tips en tricks geven voor een succesvolle vistrip op de IJssel.

Alles wat je moet weten:

Stroomgebied IJssel

De Overijsselse IJssel of Geldersche IJssel (ter onderscheiding van de Hollandsche IJssel) is 125 kilometer lang en is een aftakking van de Rijn. De IJssel ontstaat bij de aftakking van Westervoort, ten oosten van Arnhem, en stroomt in noordelijke richting langs Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen naar het Ketelmeer en dus ook het IJsselmeer.

vissen op de ijssel

Vistips per provincie: Overijssel | Gelderland

Geschiedenis van de IJssel

De IJssel is een rivier in Nederland die pas in de Vroege Middeleeuwen (tussen 400 en 700 na Chr.) is ontstaan door overstromingen van de Rijn met erosie en sedimentatie als gevolg. Archeologen wijzen erop dat Deventer omstreeks 800 al een belangrijke handelsplaats was met een vrije doorvaart naar het zuiden. 

De IJssel was een belangrijke verkeersader voor de Romeinen en later voor de Hanzesteden(Zwolle, Deventer, Kampen e.d). De rivier speelde ook een belangrijke rol in de industrie en de landbouw van Nederland. De oude naam van de IJssel is Isala, wat afgeleid is van de Salische Franken of Saliërs. Later waren zij onderdeel van het Frankische Rijk. De naam Isala/IJssel zou ook refereren aan het Latijnse woord voor ‘stroom’.

Karpervissen op de IJssel

Ga je een dagje instant vissen op de IJssel karpervissen zonder voorkennis? Dan moet je geluk hebben.

Wil je echte IJsselkarpers vangen? Maak er dan een projectje van en ga op zoek. Voer 1 á 2 dagen voeren in en krib met waterplanten en interessant diepteverloop en de basis qua stek is goed.

Vis in het voorjaar nog niet te vroeg op de ondieptes want door het vele ijswater wat de IJssel dan nog afvoert is de rivier langer koude dan omliggende stilstaande wateren. Omgekeerd geldt ook in het najaar, dan blijft de rivier vaak langer warm dan omliggende wateren. 

Voer en vis met groot en/of hard aas ter voorkoming van onnodige witvis bijvangsten. Je loodgewicht mag 170 gram zwaar zijn en je onderlijn zo’n 30 centimeter. Hierdoor biedt je je aas rustig aan op de bodem zonder dat het overmatig in beweging is. Voer niet rechtstreeks boven op de rig, maar creëer een voerstrook. De scheepvaart heeft invloed op de positie van je aas en voer dus denk niet dat je je stek compact houdt. Voer gewoon ieder uur/twee uur een voerschep bij, zo ligt er altijd iets voer op je stek.

Barbeelvissen op de IJssel

Op de IJssel wil je barbeel vangen als witvisser. Deze koning van de stroming is een top sportvis om te vangen. Vis met een heavy feeder, schraal voer en veel aas en je gaat ze zeker in de zomermaanden vangen. Aassoorten zoals kaas, maden en soft-hook pellets zijn favoriet. DSK Pellets is een échte specialist als het gaat om barbeel aas, kijk dus zeker of er iets voor jou bij zit als je gericht op barbeel wil vissen. Check bijvoorbeeld de barbel session pack van DSK Pellets,

Kies voor ankerkorven tot 100 gram en een onderlijn van ongeveer 1 meter lengte en een diameter van 0,25 honderdste.

Feedervissen op de IJssel

Kolblei, brasems, grote voorns, kopvoorns, winde en noem ze allemaal maar op. Het is allemaal te vangen in de IJssel, een waar “witvis mekka” is dit water.

Ga met je zitkist, heavy feederhengel en voerkorf montage net achter de keerstroom(nering) vissen en je maakt goede kans. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.

Vis met schraal en licht gezoet voer om de beste kans te hebben op een succesvolle visdag. Neem pieren, maden en maïs mee als aas en dan komt het qua vangen wel goed.

Kijk naar mooie kribben in de buitenbochten, hier trekken de grote groepen witvis vaak langs gedurende het jaar.

Snoekvissen op de IJssel

Werp de kribvakken uit met groot kunstaas als je gaat snoeken op de IJssel. Vis niet te subtiel als je gericht op snoek wil vissen. Grote jerkbaits, grote swimbaits en/of grote spinnerbaits dat is wat je wil als je vist op een rivier zoals de IJssel. 

Niet te subtiel omdat je daarmee alleen maar bijvangst triggert. Je wil vissen met flinke herrieschoppers die goed op te merken zijn voor de snoek in het altijd bewegende stromende water, trek dus écht de aandacht.

Werp kribvakken systematisch af vanaf een boot of vanaf de kant. Met name de kribhoekjes en kribben met waterplanten zijn erg interessant. Vis met stevige gevlochten lijn, reel en onderlijn want de kans op een snoek van 1 meter, 1.10m, 1.20m of misschien…. zit er zeker in!

Dieptekaart IJssel

De IJssel is een rivier met een erg variërende diepte.  Een dieptekaart kan helpt je om de juiste plekken te vinden voor succesvol vissen. Zo zijn er bijvoorbeeld diepere gebieden in de buitenbochten van de IJssel waar doorgaans grotere en meer vis te vinden is.

De dieptekaart van het IJssel vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de IJssel? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes in de buitenbochten zodat je ook werpend en/of statisch succesvol kan vissen op de IJssel.

Snoekbaarsvissen op de IJssel

Snoekbaars vissen op de ijssel doe je rond de schemering de diepere stekken van de IJssel om goede kans te maken.

Begin met korte worpen om te kijken hoe het zweefmoment van de aas is en of je contact maakt met de bodem. Hierdoor kun je direct scherp vissen en verjaag je geen vissen die mogelijk iets verderop in de stroming liggen.

Kijk naar waterkleur, stroomsnelheid en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan de rivier helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait. 

Lees voor meer tips ons blog over het riviersnoekbaars vanaf de kant.

vissen in overijssel

Baarsvissen in de IJssel

Baarsvissen op de IJssel is een populaire en leuke sport voor zowel beginners als gevorderden. De beste tijd om baars te vangen is in de zomer wanneer het water warm is.

Een goede techniek is het gebruik van wormen of kunstaas aan bijvoorbeeld de carolina rig of dropshot-techniek. Kies juiste plekken rondom kribben met veel vegetatie of in de buurt van stroomnaden.

Meervalvissen in de IJssel

Het vissen op meerval in de IJssel is een populaire sport.

Meervallen hebben een voorkeur voor zachtere bodemsdelen met voldoende schuilgelegenheid in de vorm van diepe gaten, structuren of steile taluds. De meerval voedt zich het meest met vissen, kreeftachtigen en watervogels.

Meerval is het beste vangbaar in de schemering en avond, het zijn avondjagers die zich vaak overdag verschuilen in de diepte of dicht tegen steile taluds. In de schemering jagen ze actief op het open water.

Een goede techniek voor het vangen van meerval is het gebruik van dauwpieren of kunstaas zoals grote spinners, lepels of swimbaits en het kiezen van de juiste plekken zoals diepe gaten of kribben met veel structuur.

Vissen op de IJssel tips en tricks

 • Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
 • Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.
 • Bedenk dat de IJssel altijd in beweging is en de stek per minuut veranderd, dus ook je vangstkansen.
 • Wil je een leuke dag actief roofvissen? Doe dan eens een “rondje pontje”. Vis daarmee de kribben rond je pontveren van Olst-Wijhe af.

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie bij Europarcs De IJssel Eilanden of een vakantie in een natuurhuisje in de regio
en ontdek in jouw vakantie het vissen op de IJssel.

De beste visstekken op de IJssel zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de meeste vissers zijn de kribben met diepteverschillen, stroomnaden en waterplanten het meest interessant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen op de IJssel? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Veelgestelde vragen over het vissen op de IJssel:

Ga bij Olst het pondje over, vanaf Olst gezien, en ga dan rechtsaf. Zowel daar als achter de Abbott fabriek kun je goed vissen bij Olst. De binnenbocht is natuurlijk ondieper dan de buitenbocht(Abbott-zijde).

Vis aan het eind van de monding van de haven en/of bijvoorbeeld onder “het Engelse werk”. Dit zijn goed bevisbare stekken als je wilt vissen bij de IJssen in Hattem.

Vis met degelijk materiaal dat tegen een stootje kan. De gouden stelregel voor alle vistechnieken is, “Vis zo licht als kan, en zo zwaar als moet”. Deze regel wordt gehanteerd 99% van de fanatieke IJsselvissers.

 • karper
 • brasem
 • winde
 • voorn
 • kopvoorn
 • winde
 • grondel
 • meerval
 • barbeel
 • paling
 • snoek
 • snoekbaars
 • baars
 • roofblei
 • schol/tong
 • kolblei
 • meun
 • forel
 • steur

2 gedachten over “Vissen op de IJssel

 • hoi wie kan me tip geven waar je in de ijssel lekker gewoon op witvis kunt vissen. gana langdurige ziekte voor het eerst weer vissen en zoek een betrekkelijk rustige plek aan de ijssel, waar je eventueel ook regententje voor in de nacht kunt opzetten. en we willen gewoon graag met dobber vissen aan werphengel. tips zouden fantastisch zijn , want kijk er naar al die jaren van ellende naar uit, omdat lekker te gaan doen met mijn zoon. en dan is het leuk dat je van alles wat kunt vangen. graag hoor ik tips van jullie. mijn mailadres is wilgewoongraag@gmail.com alle info zou fantastisch zijn alvast dank.

  Beantwoorden
  • Hi Eef,
   begrijpelijk dat je lekker rustig wilt zitten inderdaad. De IJssel is lang en groot, ik kan wel enkele plekken noemen waar je rustig met je tentje kan zitten. Dit is bij Harfsen, net onder Zwolle. Wilsum net boven Zwolle is ook een mooie plek om aan de IJssel te komen, net als Terwolde, Bronkhorst en bij de Zwarte Schaar rondom Doesburg.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *