Zuid-Holland

Vissen in Alphen aan den Rijn

Vissen in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn staat niet alleen bekend om zijn historie en groene hart, maar ook om zijn uitstekende vismogelijkheden. Alphen aan den Rijn heeft een actieve hengelsportvereniging waar de visser van kan profiteren. Met diverse viswateren in de buurt, zoals de Oude Rijn, de Zegerplas en de Woudwetering, is er voor elke vistechniek een geschikte plek te vinden.

De Oude Rijn is een populaire visplek in Alphen aan den Rijn en omgeving. Hier vind je een verscheidenheid aan vissoorten, waaronder snoekbaars, brasem en karper. De Zegerplas is ook een geweldige plek om te vissen, met name voor roofvissen zoals snoek en baars. En als je op zoek bent naar een rustige plek om te vissen, dan is de Kortstreekterpolder zeker de moeite waard om te verkennen. De polderwateren zijn erg populair bij vissers in de provincie Zuid-Holland.

Naast vissen biedt Alphen aan den Rijn ook tal van andere activiteiten, zoals musea, winkels en restaurants. Maak er dus gerust een weekendje weg van en geniet van al het moois dat deze gastvrije stad te bieden heeft. Er zijn genoeg mogelijkheden in Alphen aan den Rijn om een geweldige vissessie te beleven.

Witvissen in Alphen aan den Rijn

De Woudwetering is een uitstekende locatie voor witvissen. Voorn, kolblei en bij goede voercampagnes brasem zijn de meest voorkomende vangsten. De Oude Rijn bij Alphen aan den Rijn is niet makkelijk, maar wel leuk om als witvisser aan te pakken.

Om het meeste uit je viservaring te halen, is het aan te raden om te beginnen met de vaste stok. Als je al geoefend bent is het vissen met de winkle picker ook zeer effectief! Vooral tegen de en in de buurt van de waterplanten zijn goede resultaten te behalen.

Voor aas kun je het beste zwaar grondvoer in donkere kleuren gebruiken, vermengd met casters en maden. Als haakaas kun je het best een maden, pieren of maïs gebruiken.

Een andere goede plek om op brasem en zeelt te vissen in Alphen aan den Rijn zijn de poldervaarten in het buitengebied. Hier kun je ook goed vissen met de winkle picker en of method feeder, kijk goed naar de stek waar je wilt vissen. De kant kan drassig zijn, dus een visplateau kan noodzakelijk zijn.

Roofvissen in Alphen aan den Rijn

Ga je op snoek vissen in de polder Oudshoorn of de Kortsteekterpolder kies dan voor ondiep kunstaas van 14 centimeter of groter. Dan kun je redelijk selectief vissen. 

Wil je goed en effectief vissen ongeacht jaargetijde? Kies dan voor het vissen met snoekstreamers aan de spinhengel. Dit is en onderschatte techniek is met name in dit soort polder wateren uitermate effectief.

Vis de streamers ultiem langzaam en kies voor veel glitter, dan kun je zelfs de grotere metersnoeken verleiden tot een aanbeet. Want deze zwemmen er wel degelijk!

Snoekbaars is schaars in de polder wateren, maar rondom de schemering maak je zeker kans in de Woudwetering of Oude Rijn. Kies dan voor de diepere stekken en vis bijvoorbeeld met een snoekbaarsdobber en doodvisje nabij bruggetjes, taluds en andere interessante onderbrekingen.

Ook de baarzen zoek en vind je in de buurt van duikers, bruggen en/of diepere geulen van de polder en grote vaarten. Vis je aas subtiel, langzaam en met finesse. Dat is de manier om grote baars te vangen in de viswateren van Alphen aan den Rijn.

Vissen in Alphen aan den Rijn

Karpervissen in Alphen aan den Rijn

Houdt je van een uitdaging? Voer dan 1 of 2 dagen voor op de Woudwetering of op de Oude Rijn en beproef je geluk in de nacht. De beste kans heb je vanaf Mei tot en met Oktober, kies voor interessante stekken met waterplanten en interessante diepteverschillen.

Heb je geen dieptemeter of voerboot met fishfinder. Doe dan je huiswerk op Sonar Chart Viewer en noteer de beoogde stekken in je telefoon. 

Vis met tijgernoten en/of boilies en je kunt mooie vangsten boeken tijdens het karpervissen in deze wateren.

Voor de beginnende karpervissers zijn de vijvers, vaarten en singels in Alphen aan den Rijn een betere stek om het geluk kansrijker te beproeven.

Visboot huren in Alphen aan den Rijn

Huur een sloep bij Alphens en ga het water op met de luxe sloep om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om de omgeving te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en hengels. 

De viswateren van Alphen aan den Rijn kun je ook goed met een eigen boot ontdekken. Kies dan voor de trailerhelling aan de Burgemeester Bruins Slotsingel in Alphen aan den Rijn of ga vissen met de rubberboot + elektro

De polderwateren van Alphen aan den Rijn zijn ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.

Forel vissen in Alphen aan den Rijn

Forellenkwekerij Zederik is één van de dichtsbijzijnde plekken om te gaan forelvissen in de regio van Alphen aan den Rijn. In Zuid-Holland zijn er weinig plekken om forel te vissen, dus weet jij een kwekerij dichterbij Alphen aan den Rijn?

Laat het ons dan weten in de reacties, wij vullen onze informatie graag aan.

Liever zelf aan de gang met forel fileren of een lekker forel recept? Geen zorg, wij helpen je ook culinair graag op weg. Ben je beginnend visser en heb je eerst nog tips nodig voor het vissen? Ook geven wij uitleg voor beginnende forelvissers.

Steur vissen in Alphen aan den Rijn

Steurvissen in de regio van Alphen aan den Rijn doe je bij de Zederik, of in Werkendam bij visvijver de Biesbosch. 

Wil je weten wat je nodig hebt voor het vissen op steur? In één van onze blogs leggen wij je uit wat je nodig hebt voor het vissen op een avonturenvijver.

Ook beginners hoeven niet te paniekeren, we helpen je graag bij het steurvissen voor beginners.

De beste visstekken van Alphen aan den Rijn: Alles wat je moet weten

Wil je de viswateren in Alphen aan den Rijn echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Zuid-Holland en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in Alphen aan den Rijn dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de fanatieke roofvissers zijn de polderwateren fantastische stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de Woudwetering en de Oude IJssel een gave uitdaging.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor Alphen aan den Rijn? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zuid-Holland

Waar mag je vissen in Alphen aan den Rijn?

Lijst van viswateren HSV Alphen aan den Rijn:

HSV Alphen te Alphen a/d Rijn:

  • Zegerplas en de sierwateren in het Zegerplasgebied Zuid (te noemen de Bijlen) gelegen in de polder Oudshoorn en de Kortsteekterpolder te Alphen a/d Rijn.
  • De Rijnhaven in de polder Kerk en Zanen te Alphen aan de Rijn.

HSV De Brasem te Ter Aar:

  • De Kromme Aar te Alphen a/d Rijn.
    Zie ook Sportvisserij Zuidwest Nederland (p.250).
  • Aarkanaal
  • Aarlanderveense Wetering tussen de Nieuwkoopseweg en de Treinweg te Aarlanderveen.
  • Molenboezem vanaf de Kortsteekerweg 2 tot aan de Oude Rijn.

Voorwaarden en bepalingen:

Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.