Vissen op het Markermeer

Vissen op het Markermeer

Het Markermeer is een populaire bestemming als het gaat om visvakanties en dagjes mensen. Volendam is bijvoorbeeld één van de idyllisch aangrezende dorpjes. Succesvol vissen kan er ook, mits je weet wat je doet. Wij geven je tips en tricks voor het vissen op het Markermeer.

Het Markermeer is gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostelijke zijde grenst het aan het IJsselmeer, waarvan het eigenlijk het zuidwestelijk compartiment vormt, door een dijk daarvan afgescheiden. Het Markermeer gaat aan de zuidkant over in het IJmeer

Het Markermeer is ongeveer 700 km² groot, en is op de meeste plaatsen 2 tot 4 meter diep. De diepste delen in het Markermeer zijn de Pampusputten en de vaargeul AmsterdamLelystad.

Karpervissen op het Markermeer

Voorvoeren is bijna noodzakelijk als je grip wilt hebben op je vangsten. De karpers zwemmen zomers relatief kort langs de kanten op zoek naar voedsel, dus zijn ook goed vanaf de kant te vangen als je het slim aanpakt. 

Houdt vooral de wind in de gaten op je weer-app. Staat de wind al een paar dagen op jouw beoogde stek te blazen, ga daar dan zeker vissen. Het trekgedrag van de grote groepen karpers wordt flink beïnvloed door de windrichting. Staat deze al enkele dagen constant op jouw stek te blazen, dan heb je goede kans op karpervangsten.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen op het Markermeer

De haven van Hoorn is met name rond het najaar een goede stek voor baarzen en snoekbaars. In de zomer zijn de diepere kuilen en de vaargeul interessanter als je op zoek bent naar de gestekelde rovers.

Voor snoek kun je het beste trollend zoeken in de vaargeul of in de buurt wat waterplanten vissen. De plekken waar waterplanten of hebben gestaan zijn echte pleisterplaatsen voor grote snoek. 

Zoek in de winter de havens op van het Markermeer en vis met doodaas om succesvol te zijn.

Leestip: Snoeken op groot water

Witvissen op het Markermeer

Vis vooral in de winter met de vaste stok in de havens op wintervoorn. De brasems zullen dan wat moeilijker zijn, deze zijn in de zomer uitstekend te vangen.

Kies een stek weg van zwemgasten en je kunt goede vangsten boeken als witvisser zijnde. Wees niet te zuinig qua voer, want een groep brasem, winde of voorns hebben jouw stek zo leeggevreten. Probeer ze dus vast te houden met veel en schraal lokvoer + veel aas.

Visvakantie aan het Markermeer

Wil je het Markermeer ècht beleven, boek dan een huisje bij één van de vele aanbieders.

Enkele topstekken zijn:

vissen op het markermeer

Visboot huren op het Markermeer

Huureensloep.nl en ontdek het vissen op het Markermeer.

Neem een goed gevulde picknickmand mee op de visboot en ga een heerlijk dagje vissen of lunchen in de natuur.

Huur een sloep voor enkele uren vissen of meer en vaar heerlijk door de omliggende dorpen.

Zoek naar waterplanten en andere onderbrekingen in het water, dit zijn vaak de stekken waar de vis zich ophoudt.

Dieptekaart Markermeer

De dieptekaart van het Markermeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Markermeer?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Markermeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Vissen op het Markermeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie bij Europarcs Poort van Amsterdam of Camping en Jachthaven Uitdam en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Markermeer

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de diepere geulen goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en rietkragen.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Markermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Noord-Holland

Visvergunning Markermeer

Viswater: Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *