Vissen op het Nijkerkernauw

Vissen op het Nijkerkernauw

Het Nijkerkernauw kent niet echt een vast visbestand mede door de grote open verbindingen met de andere randmeren. Toch kun je het hele jaar door goed vis vangen, wij geven je tips en tricks op succesvol te vissen op het Nijkerkernauw.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Het Nijkerkernauw staat in verbinding met het Eemmeer, Arkervaart en het Nuldernauw. De gemiddelde diepte is 2 meter en het water typeert zich door de vele ondieptes en relatief smalle vaargeul. Het diepste punt is rond de 5 meter en bevind zich rond Spakenburg. De totale oppervlak is ongeveer 6 vierkante kilometer.

Het Nijkerkernauw is een prachtig water voor vissers die op zoek zijn naar een uitdaging. De vissen trekken vaak over het Nijkerkernauw, voer dus niet te zuinig. Je zult de vis echt moeten vasthouden op de stek om ze goed te kunnen vangen. Dit geldt met name voor de karper- en witvissers.

Karpervissen op het Nijkerkernauw

Karpervissen op het Nijkerkernauw is met name in het voorjaar erg effectief. De vissen trekken dan de randmeren op om af te paaien of door te zwemmen richting het Wolderwijd. 

Zowel de vaargeul als de ondieptes zijn goed, probeer wel altijd even voor te voeren zodat je de karpers net wat langer op de stekken aan het azen houdt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een combinatie van tijgernoten, grote boilies en hennep. Dan heb je het beste van alle werelden qua voer.

Roofvissen op het Nijkerkernauw

Voor baars en snoekbaars wil je zo dicht mogelijk bij de sluis van de Arkervaart en anders bij de havens van Spakenburg vissen. Hier liggen de snoekbaarzen soms echt opgestapeld, afhankelijk van het jaargetijde. 

Vis met kleine shads op de dropshot bij kouder weer en crankbaits bij warmer weer om veel actie te krijgen. Je vist wat trager bij koud weer, omdat dan de baars en snoekbaars passiever is.

Witvissen op het Nijkerkernauw

Zet je zitkist neer en maak een voerstek onder het talud van de vaargeul of in een ander open gedeelte. Op dit open gedeelte van het Nijkerkernauw liggen enkel interessante diepteverschillen. Met name op de dagen dat de wind op jouw beoogde stek staat te blazen kun je hier grote voorns, windes en brasem verwachten. 

Voer met schraal voer en veel aas, om de vis lang op de stek vast te houden.

Snoekvissen op het Nijkerkernauw

De vaargeul, havens en sluizen zijn super interessant om af te werpen op snoek. 

Als je met de boot bent, pak dan het gedeelte voor de sluis en of bij de monding van het Eemmeer nog even mee. Hier kun je vaak de echte big-mama’s verwachten. 

Vis met jerkbaits en softbaits van ongeveer 15-18cm, dit is zeer effectief als je de vissen in en langs de vaargeul wilt vangen.

vissen op het nijkerkernauw

Visboot huren op het Nijkerkernauw

Bootverhuur Nijkerk is de ideale boot om het Nijkerkernauw mee te ontdekken.

Ga langzaam trollend met crankbaits richting het Eemmeer of werp de wierbedden af met kunstaas. Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn al varend over het Nijkerkernauw zelf. Het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Nijkerkernauw

De dieptekaart van het Nijkerkernauw vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Nijkerkernauw?” Richt je voornamelijk op de rand van de vaargeul en interessante diepte verlopen om succesvol te zijn op het Nijkerkernauw.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt dan kun je iedere sessie vis vangen op het Nijkerkernauw ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Tips en tricks voor het vissen op het Nijkerkernauw

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie bij Europarcs Veluwemeer en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Nijkerkernauw en andere randmeren. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers is de vaargeul een goede stek, voor de serieuze karpervissers zijn het de begroeide ondiepe zones en rietkragen.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Nijkerkernauw? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in gelderland

Visvergunning Nijkerkernauw

RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.

Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl

  • Gooimeer
  • Eemmeer
  • Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
  • Nijkerkernauw
  • Nuldernauw
  • Veluwemeer
  • Drontermeer
  • Vossemeer
  • Ketelmeer
  • IJmeer

Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *