Flevoland

Vissen op het Drontermeer

Vissen op het Drontermeer

Het Drontermeer is populair geworden voor toeristen mede door de komst van Europarcs de IJssel Eilanden. Dagjes mensen kunnen er goed vis vangen. Je hebt alleen wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Drontermeer
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Drontermeer is 5 vierkante kilometer groot en loopt vanaf de Roggebotsbrug bij Kampen tot en met de haven van Elburg.

Het is verbonden met het Vossemeer, de Reeve en het Veluwemeer. De gemiddelde diepte is 2,5 meter, mede door de ondiepe kantzones. Het diepste punt is 6,5 meter en ligt nabij de haven van Elburg.

Karpervissen op het Drontermeer

Karpervissen op het Drontermeer is met name goed in de zomer en de herfst. De karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten, als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook op de ondieptes met het blote oog spotten. 

Goede stekken zijn de kantzones rond de rietkragen, de Eekt en de rand van de vaargeul en zones waar waterplanten groeien of hebben gegroeid. 

Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel witvis aan.

Roofvissen op het Drontermeer

In het geval van het Drontermeer gaan we een alinea later apart in op het snoekvissen aangezien we daar op het Drontermeer veel ervaring mee hebben. De baars en snoekbaarsvisserij is lastiger rond het Drontermeer. Met name in de namiddag en schemering is er in en rond de vaargeul nog wel snoekbaars en baars te vangen, vooral crankbaits en twitchbaits zijn qua kunstaas aan te raden. 

Voor snoekbaars is het slim om met een sleepje en dood aasvisje bij de brug of sluis te gaan vissen. Dan is er zeker statisch of met de dobber snoekbaars te vangen.

Witvissen op het Drontermeer

Het witvissen op het Drontermeer kan met name goed vanaf de kop van de haven, eilanden en rondom de stekken bij de bruggen. Vis met lokvoer dat rijk aan vismeel is om de beste vangsten te boeken.

Zeker in het voorjaar is de grote brasem erg eiwit/vismeel behoevend, speel hier dus zeker op in met je voer. Een method-feeder met pelletvoer en mini-boilie als aas kan dan zeer effectief zijn.

De voorns zijn het hele jaar goed te vangen aan een trosje maden. In de winter zoek je de haven van Elburg op om ze te vangen, gebruik dan meer aas dan voer om ze niet te verzadigen.

Snoekvissen op het Drontermeer

Snoekvissen in enorm populair op het Dronteermeer en niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten rondom de eilanden en de kom achter de haven van Elburg. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de firebal in de vaargeul kan zeer effectief zijn. In de winter zoek je de snoeken in de haven van Elburg, vis dan met dobber en dode aasvis.

Leestip: Snoeken op groot water

vissen op het Drontermeer

Visboot huren op het Drontermeer

Het meest eenvoudig huur je de boten bij Zuiderzee bootverhuur in Elburg. Ideaal voor een dagje vissen of touren met de picknick mand.

Toch zijn wij het meest fan van de boten van Cees en Ingrid bij het Veluwemeer Pension. Zowel de overnachting, als de visboten zijn goed verzorgd en snel geregeld. Cees en Ingrid dragen zorg voor de gasten, dus als visser moet je zeker op de hoogte zijn van hun diensten. 

Zet bij het uitvaren vanaf “de oude pol” wel even je motor wat ondieper zodat je niet onnodig de bodem omploegt of schade aan de motor maakt.

Dieptekaart Drontermeer

De dieptekaart van het Drontermeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Drontermeer? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Drontermeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Tips en tricks voor het vissen op het Drontermeer

Wil je het Drontermeer echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Flevoland en neem de tijd om de randmeren en de visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers is de monding van de Reeve een goede stek, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en rietkragen.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Drontermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in flevoland

Visvergunning Drontermeer

RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.

Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl

  • Gooimeer
  • Eemmeer
  • Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
  • Nijkerkernauw
  • Nuldernauw
  • Veluwemeer
  • Drontermeer
  • Vossemeer
  • Ketelmeer
  • IJmeer

Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.