5 tips – Zeeltvissen in februari

5 tips - Zeelt vissen in februari

Februari is een lastige maand voor het vissen op zeelt. Of je nu een beginnende visser bent die zijn eerste zeelt wil vangen, of een ervaren visser die op zoek is naar grote zeelt, wij hebben de tips en tricks die je nodig hebt om succesvol te zijn tijdens het zeelt vissen in februari.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Kies een pop-up presentatie

Bij het zeelt vissen in februari is het kiezen van de juiste presentatie een belangrijke factor om de aandacht van zeelt te trekken. Een pop-up presentatie is een slimme keuze die de nieuwsgierigheid van zeelt kan wekken.

Bijkomend voordeel is; je haak pakt minder snel rotzooi zoals blad op en je haak wordt niet bot door eventuele mossels of stenen op de stek. Een pop-up die 2-3 centimeter boven de bodem staat werkt perfect in deze maand.

Tip 2. Ga met de dobber op pad

Als je op zoek bent naar een effectieve en opwindende manier om zeelt te vangen, is pen vissen een geweldige techniek om te proberen in de maand februari. Deze vorm van vissen vereist nauwkeurigheid, geduld en een goed oog voor detail.

Om succesvol te zijn bij het pen vissen op zeelt:

  1. Kies de juiste pen: Ga voor een dobber (pen) die voldoende drijfvermogen heeft om je aas en haak te dragen, maar ook gevoelig genoeg is om de kleinste aanbeten van zeelt op te merken. Een langwerpige dobber met een dunne antenne is ideaal voor het detecteren van de subtiele bewegingen.
  2. Pas de diepte aan: Experimenteer met de diepte waarop je de dobber afstelt. Experimenteren is sowieso een gouden tip als je gaat beginnen met zeelt vissen. Zeelten zwemmen vaak op verschillende hoogtes langs het kanttalud, afhankelijk van de temperatuur en voedselbronnen. Door de diepte aan te passen, kun je je aas precies op de juiste plek aanbieden. Gebruik drie stuitjes; 1 onder de dobber en twee erboven. Zodoende kun je snel wisselen tussen 2 stekken en dieptes zonder telkens weer af te hoeven peilen.
  3. Wees geduldig en observeer: Bij het pen vissen is geduld een essentiële eigenschap. Observeer nauwlettend de bewegingen van de dobber en eventuele rietstengels. Een subtiele tik, een lichte schommeling of een plotselinge wegtrekker kunnen wijzen op een aanbeet. Wees alert en reageer snel.

Tip 3. Opvallend aas is een must

Als je je kansen op een succesvolle visdag wilt vergroten tijdens het zeelt vissen in februari, is het gebruik van opvallend aas een slimme zet. Zeelten kunnen soms wat kieskeurig zijn, vooral in deze periode van het jaar. De bodem is nog donker van kleur en met aas dat opvalt en hun nieuwsgierigheid prikkelt, kun je de aandacht van de zeelt trekken en hen verleiden om toe te happen. Ook al hebben nog geen enorme eetlust.

Kies bijvoorbeeld aas dat:

  1. van plastic is, zoals opvallende artificial roze dumbells of ander imitatie aas met een felle kleur.
  2. een felle kleur walmt, gebruik bijvoorbeeld Korda Goo om je aas nog attractiever te maken.
  3. onderscheidend is van je kleur lokvoer. Als je een klein tapijtje maakt met eigen lokvoer, kies dan een aasje dat qua kleur lekker afsteekt van je voerplek. Zodoende ligt de focus nog meer op je aas, en krijg jij waarschijnlijk sneller een aanbeet.

Tip 4. Vis in de buurt van beschutte plekken

De zeelten scholen samen om te schuilen in het koude water. Met name de noordenwind en sneeuw koelt het water af, de zon warmt het water op. 

Als daar goed over na denkt, dan heb jij het antwoord op “Waar liggen zeelten in de winter?” en kun je al snel bedenken dat duikers het antwoord is! Hier liggen de zeelten buiten bereik van de koude wind, sneeuwval en regen. De betonnen omranding van de duiker kan wel opgewarmd worden door een schraal winterszonnetje. Dit maakt het topstekken in de winter voor onder andere zeelt. Onze tip; Voer 1 à 2 dagen voor met een klein beetje zoete maïs en hennep en ga daarna vissen. Je voert in de winter om de vissen te activeren en te laten wennen aan het voer, je hoeft ze nu niet meer te lokken want ze liggen al onder de duiker.

Ook andere beschutte plekken zijn top zeelt stekken in februari.

Tip 5. Gebruik extra vloeibare attractors

Bij het zeelt vissen in februari kan het toevoegen van extra vloeibare attractors aan je aas en voer een slimme zet zijn om de attractieve werking van je stek te versterken en de zeelt te verleiden tot een aanbeet. In deze periode van het jaar kan het water nog koud zijn en is de zeelt nog passief. Door gebruik te maken van geurige vloeibare attractors, kun je de interesse van de zeelt vergroten en je kansen op een succesvolle visdag vergroten.

  1. Kies attractors die goed werken, zelfs in koud water.
  2. Dip je aas in de attractor: Een andere optie is om je aas enkele minuten te laten weken in een vloeibare attractor voordat je het gebruikt. Hierdoor kan het aas de attractor goed absorbere, wat de aantrekkingskracht vergroot.
  3. Voer enkele dagen voor met kleine beetjes voer en attractor. En breng op de visdag zelf alleen wat vloeistof mee met je aas, gebruik desnoods wat zand om je mee te voeren of je korf mee te vullen. Schoon zand en een vloeibare attractor zijn een uitstekende combinatie in de winter. Het is namelijk een combinatie van; “wel de attractie, niet de verzadiging”.
zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *