Zeelt vissen

5 tips – Zeeltvissen in oktober

5 tips - Zeelt vissen in oktober

Tinca Tinca, de doktersvis! Het hele jaar door goed te vangen en in het najaar grijpen vele vissers keer op keer mis. Wij leggen je uit waar je moet zeelt vissen in oktober om ze te kunnen vangen. Met deze tips ga jij ook succesvol vissen op zeelt.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Kies een pop-up presentatie

Bij het zeelt vissen in oktober is het kiezen van de juiste presentatie een belangrijke factor om de aandacht van zeelt te trekken. Een pop-up presentatie is een slimme keuze die de nieuwsgierigheid van zeelt kan wekken.

Bijkomend voordeel is; je haak pakt minder snel rotzooi zoals blad op en je haak wordt niet bot door eventuele mossels of stenen op de stek. Een pop-up die 2-3 centimeter boven de bodem staat werkt perfect in de maand oktober.

Tip 2. Beschutte plekken zijn de hotspots

De zeelten scholen samen en bereiden zich voor op het najaar. Met name de noordenwind en regen in de nacht koelen het water af. 

Langzaam trekken ze naar overhangende takken, duikers en/of andere beschutte stekken. Hier liggen de zeelten buiten bereik van de koude wind en regen. Dit maakt het topstekken in het najaar voor onder andere zeelt.

Tip 3. Voorvoeren

De aasperiodes van de zeelt worden in oktober weer korter, probeer deze aastijden te beïnvloeden en te verruimen door voor te voeren. Voer voor met maïs en/of bijvoorbeeld kikkererwten, hierdoor kun je de stofwisseling van de zeelt licht op gang brengen en worden jouw sessies succesvoller.

Tip 4. Kies voor de stiff-rig

Probeer het uitspugen van de haak zo moeilijk mogelijk te maken, de zeelt is heel behendig met zijn aasbenadering. In de passieve “wintermodus van de zeelt” werkt dit alleen maar tegen ons als vissers zijn, probeer dus zoveel mogelijk de scharnier werking uit de laatste paar centimeters van je montage te halen doormiddel van het vissen met een stiff-rig. Hierdoor haak je vrijwel altijd bij aasopname door de zeelt.

Tip 5. Opvallend aas werkt fantastisch in oktober

Als je je kansen op een succesvolle visdag wilt vergroten tijdens het zeelt vissen in oktober, is het gebruik van opvallend aas een slimme zet. Zeelten kunnen soms wat kieskeurig zijn, vooral in deze periode van het jaar. 

Kies bijvoorbeeld aas dat:

  1. van plastic is, zoals opvallende artificial roze dumbells of ander imitatie aas met een felle kleur.
  2. een felle kleur walmt, gebruik bijvoorbeeld Korda GOO om je aas nog attractiever te maken.
  3. onderscheidend is van je kleur lokvoer. Als je een klein tapijtje maakt met eigen lokvoer, kies dan een aasje dat qua kleur lekker afsteekt van je voerplek. Zodoende ligt de focus nog meer op je aas, en krijg jij waarschijnlijk sneller een aanbeet.
zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.