Zeelt vissen

5 tips – Zeeltvissen in maart

5 tips - Zeelt vissen in maart

Maart is een uitstekende maand voor het vissen op zeelt. Of je nu een beginnende visser bent die zijn eerste zeelt wil vangen, of een ervaren visser die op zoek is naar grote zeelt, wij hebben de tips en tricks die je nodig hebt om succesvol te zijn tijdens het zeelt vissen in maart.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Ga pen vissen op zeelt

Als je op zoek bent naar een effectieve en opwindende manier om zeelt te vangen, is pen vissen een geweldige techniek om te proberen in de maand maart. Experimenteren met technieken is sowieso een gouden tip als je wilt leren zeelt vissen. Deze vorm van vissen vereist nauwkeurigheid, geduld en een goed oog voor detail.

Om succesvol te zijn bij het pen vissen op zeelt:

  1. Kies de juiste pen: Ga voor een dobber (pen) die voldoende drijfvermogen heeft om je aas en haak te dragen, maar ook gevoelig genoeg is om de kleinste aanbeten van zeelt op te merken. Een langwerpige dobber met een dunne antenne is ideaal voor het detecteren van de subtiele bewegingen.
  2. Pas de diepte aan: Experimenteer met de diepte waarop je de dobber afstelt. Zeelten zwemmen vaak op verschillende hoogtes langs het kanttalud, afhankelijk van de temperatuur en voedselbronnen. Door de diepte aan te passen, kun je je aas precies op de juiste plek aanbieden. Gebruik drie stuitjes; 1 onder de dobber en twee erboven. Zodoende kun je snel wisselen tussen 2 stekken en dieptes zonder telkens weer af te hoeven peilen.
  3. Wees geduldig en observeer: Bij het pen vissen is geduld een essentiële eigenschap. Observeer nauwlettend de bewegingen van de dobber en eventuele rietstengels. Een subtiele tik, een lichte schommeling of een plotselinge wegtrekker kunnen wijzen op een aanbeet. Wees alert en reageer snel.

Tip 2. Gebruik opvallend aas

Als je je kansen op een succesvolle visdag wilt vergroten tijdens het zeelt vissen in maart, is het gebruik van opvallend aas een slimme zet. Zeelten kunnen soms wat kieskeurig zijn, vooral in deze periode van het jaar. De bodem is nog donker van kleur en met aas dat opvalt en hun nieuwsgierigheid prikkelt, kun je de aandacht van de zeelt trekken en hen verleiden om toe te happen. Ook al hebben nog geen enorme eetlust.

Kies bijvoorbeeld aas dat:

  1. van plastic is, zoals opvallende artificial roze dumbells of ander imitatie aas met een felle kleur.
  2. een felle kleur walmt, gebruik bijvoorbeeld Korda GOO om je aas nog attractiever te maken.
  3. onderscheidend is van je kleur lokvoer. Als je een klein tapijtje maakt met eigen lokvoer, kies dan een aasje dat qua kleur lekker afsteekt van je voerplek. Zodoende ligt de focus nog meer op je aas, en krijg jij waarschijnlijk sneller een aanbeet.

Tip 3. Kies een pop-up presentatie

Bij het zeelt vissen in maart is het kiezen van de juiste presentatie een belangrijke factor om de aandacht van zeelt te trekken. Een pop-up presentatie is een slimme keuze die de nieuwsgierigheid van zeelt kan wekken.

Bijkomend voordeel is; je haak pakt minder snel rotzooi zoals blad op en je haak wordt niet bot door eventuele mossels of stenen op de stek. Een pop-up die 2-3 centimeter boven de bodem staat werkt perfect in de maand maart.

Tip 4. Hit en run vissen

Ga hit en run vissen op zeelt. Zeelt is vaak op zoek naar voedsel. Met deze actieve visstijl verplaats je snel van plek naar plek om de zeelt te vinden.

Begin de visdag met het licht aanvoeren van meerdere interessante stekken. Onthoud deze of schrijf ze ergens op. Ga daarna terug naar de eerst gevoerde stek en vis daar 15 tot 30 minuten, geen actie? Verkas dan naar de volgende stek. Vang je wel eerder een mooie zeelt, dan start de tijd opnieuw. Een half uur geen aanbeten betekent verkassen naar de volgende stek.

Heb je de hele dag beschikbaar? Voer dan ook bij het verlaten van de stek nog eventjes wat voer en kom later op de dag nog eens terug.

Tip 5. Gebruik een helicopter montage

Bij het zeelt vissen in het voorjaar is het belangrijk om een effectieve loodmontage te gebruiken die zorgt voor maximale presentatie en gevoeligheid. Een helicopter rig is een uitstekende keuze die je in staat stelt om je aas op een aantrekkelijke manier aan te bieden en de kleinste aanbeten van zeelt waar te nemen op ieder bodemtype.

Juist in de buurt van de opkomende waterplanten of de plekken met veel aanbod van voedsel in maart is hebben een zachte bodem. Ideaal dus om met een helicopter montage je onderlijn of pop-up rig te presenteren. Met een helicopter montage kan het werpgewicht of korf enkele centimeters in de bodem zonder dat het de aanbeet of inhaking nadelig beïnvloed.

zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.