5 tips – Zeeltvissen in mei

5 tips - Zeelt vissen in mei

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die zeelt vissen mei hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het zeelt vissen in mei.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Methodvissen op zeelt

Gebruik een method feeder, deze speciale techniek ontworpen om voor het vissen op grote witvissoorten zoals de zeelt. Vul de methodkorf met een mengsel van lokvoer en/of pellets. Een goede mix kan bestaan uit gemalen pellets, vismeel, hennepzaad en andere attractieve zaden. Gebruik bijvoorbeeld kleine mini-boilies als aas op de hair.

Zorg ervoor dat je een geschikte method feeder hengel set gebruikt, die speciaal is ontworpen voor het werpen van de methodkorf en het drillen van de sterke zeelten.

Tip 2. Ga hit en run vissen op zeelt

Ga hit en run vissen op zeelt. Zeelt is vaak op zoek naar voedsel. Met deze actieve visstijl verplaats je snel van plek naar plek om de zeelt te vinden. Zeker als je wilt beginnen met zeelt vissen is dit een ideale techniek om veel stek kennis op te doen.

Begin de visdag met het licht aanvoeren van meerdere interessante stekken. Onthoud deze of schrijf ze ergens op. Ga daarna terug naar de eerst gevoerde stek en vis daar 15 tot 30 minuten, geen actie? Verkas dan naar de volgende stek. Vang je wel eerder een mooie zeelt, dan start de tijd opnieuw. Een half uur geen aanbeten betekent verkassen naar de volgende stek.

Heb je de hele dag beschikbaar? Voer dan ook bij het verlaten van de stek nog eventjes wat voer en kom later op de dag nog eens terug.

Tip 3. Zoek de waterplanten op in mei

Het vissen in de buurt van waterplanten is vaak succesvol in mei. Zeelt houdt namelijk van de beschutting en het voedsel die rondom de waterplanten te vinden is. Door te zoeken naar visstekken in de nabijheid van waterplanten zoals lelies of rietkragen, vergroot je de kans om zeelt aan te vangen.

Bij het vissen in de buurt van waterplanten is het echter belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Probeer niet te dicht bij de planten te vissen, omdat de lijn gemakkelijk breekt in de planten of door de mosseltjes aan de waterplanten doormidden wordt gesneden. Houd voldoende afstand van de planten om dit te voorkomen of vis met een dikkere gevlochten lijn.

Let goed op de bewegingen van de waterplanten en observeer of er activiteit is rondom de waterplanten. Soms kun je de zeelt zelfs zien zwemmen in de buurt van de planten, dan weet je zeker dat je op de juiste plek vist.

Tip 4. Gebruik klein aas in het voorjaar

De zeelt is al vroeg in het voorjaar goed actief en mei is vaak de ideale maand om volop zeelten te vangen. In deze periode is er beperkt natuurlijk voedsel beschikbaar en is de stofwisseling van de zeelt nog langzaam. Dit betekent dat ze nog volop klein aas azen, zoals muggenlarve, mosseltjes en kreeftjes. Speel hier op in door met klein aas te vissen, vis bijvoorbeeld met mestpiertjes, maden en/of een stukje dauwpier.

Naarmate het seizoen vordert en de watertemperatuur stijgt, kun je geleidelijk overstappen op groter aas. Vanaf juni kun je met succes vissen met grotere aassoorten, zoals wormen, maïs of mini-boilies. Het is belangrijk om in het voorjaar te experimenteren met verschillende aassoorten en de aanbeten van de zeelt nauwlettend bij te houden om de meest effectieve aanpak te ontdekken.

Tip 5. Ga nachtvissen op zeelt

Zeelt is op de warmere dagen voornamelijk actief tijdens de vroege ochtend- en avonduren. Dit komt omdat zeelt van nature een schuwe vis is die zich graag verschuilt in waterplanten overdag. In de vroege ochtend, nacht en avond is de zeelt actiever om te zoeken naar voedsel en dus beter vangbaar.

Om succesvol te zijn tijdens een nachtvissessie, is het belangrijk om je visstek goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je stek goed kent. Gebruik betrouwbare verlichting en kies betrouwbare beetmelders of ga vissen met een geschikte zeelt hengel; de method feeder, feederhengel of winkle picker en een breekstaafje op de top.

Bij het nachtvissen op zeelt is het essentieel om stil en geduldig te zijn. Houd er rekening mee dat zeelt een gevoelige vis is en alert kan reageren op onnatuurlijk gedrag in hun omgeving.

Het nachtvissen op zeelt biedt een unieke ervaring en de kans veel zeelt te vangen. Is de nacht geen optie? Probeer dan eerst eens een hele vroege ochtend of een lange avond tot middernacht.

zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *