Vissen op het Overijssels Kanaal

Vissen op het Overijssels Kanaal

Er zijn verschillende soorten vis te vinden in het Overijssels Kanaal, zoals brasem, graskarper, zeelt, ruisvoorn, snoek, baars, meerval en karper. Vissen op voorn kan het hele jaar door, terwijl het vissen op andere soorten beter is tijdens bepaalde seizoenen.

Zo is de snoek bijvoorbeeld het beste te vangen tijdens de herfst en winter, terwijl de brasem het beste te vangen is tijdens de lente en zomer. Wij nemen je mee in het vissen op het Overijssels Kanaal, benoemen de verschillende stuwvakken en geven je tips en tricks per vissoort!

Geschiedenis van het Overijssels Kanaal

Het Overijssels Kanaal is een kanaal dat loopt van Deventer naar Lemelerveld, en van Laag-Zuthem tot aan Vroomshoop. Het Overijssels Kanaal kruist bij hancate met de Regge(deze stroomt van Diepenheim richting de Overijsselse Vecht bij Ommen) . Het kanaal is ongeveer 60 kilometer lang en was oorspronkelijk bedoeld als verbinding tussen de steden Zwolle en Deventer.

Het Overijssels Kanaal werd aangelegd tussen 1844 en 1853. Het kanaal was bedoeld om de vaarweg tussen de steden te verbeteren en om de aanvoer van goederen te vergemakkelijken en ook om de regio beter te verbinden met de IJssel en daarmee ook met de rest van Nederland.

Het Overijssels Kanaal was een belangrijke ontwikkeling in de provincie en vormde de basis voor de economische groei van de regio. Het kanaal bleef tot in de 20e eeuw een belangrijke vervoersroute voor goederen.

Tegenwoordig is het Overijssels Kanaal niet meer open voor commerciële scheepvaart maar een populaire plek om te recreëren, en te vissen.

Stuwvakken Overijssels Kanaal

In de regio worden er verschillende wateren het “Overijssels Kanaal” genoemd, echter houden wij de benamingen van Google Maps aan. Hierbij stroomt het Overijssels Kanaal vanaf Deventer richting Lemelerveld, bij Lemerveld splits het zich op richting Laag-Zuthem en Vroomshoop.

Bij Deventer start het Overijssels kanaal vanaf het basiskanaal, in Laag-Zuthem gaat het Overijssels Kanaal over in de Nieuwe Wetering richting Zwolle en bij Vroomshoop stopt het bij de instroom van de Veneleiding.

Stuwvak Deventer - Raalte

Het DeventerRaalte stuwvak begint bij de instroom van de IJssel in het basiskanaal. In dit basiskanaal zwemmen grote meervallen, karpers en snoeken die in principe ook het stuwvak op kunnen zwemmen. In de praktijk komen ze niet veel verder dan de brug bij Frieswijk.

De rest van het stuwvak wordt voornamelijk afgezwommen door snoeken, graskarpers, brasems, voorns en brasems. Er zijn her en der wel normale karpers te vangen maar het is voornamelijk graskarper wat veel gevangen wordt.

Rondom Raalte is het in het najaar goed snoeken, zowel met doodaas als met kunstaas. Met name het centrum tot aan de Jumbo is het deel waar vaak wel een aanbeet te krijgen is. Dit is ook de plek waar Sportvisserij Oost-Nederland gevestigd is.

Ga op pad met jerkbaits en/of spinnerbaits voor het meeste succes. In de zomer is dit deel helaas onbevisbaar door de vele waterplanten.

Stuwvak Raalte - Lemelerveld

Raalte-Lemelerveld is slecht begaanbaar vanaf de kant. Met name het struinend vissen is hier lastig. 

Kies een vaste stek en ga daar lekker vissen, of ga vissen vanaf een rubberboot. De vangsten zullen met name brasems en zeelten zijn, deze zijn goed te vangen. Ook het doodazen op snoek gaat goed op dit stuwvak. Kies de diepere delen van het kanaal, zoals bijvoorbeeld de driesprong in het centrum van Lemelerveld. Karpers zijn op dit stuwvak moeilijk vangbaar, houdt hier rekening mee als je in de regio gaat vissen.

Stuwvak Lemelerveld - Dalmsholte

Dit stuwvak is vrij kort en maar 3 kilometer lang. Het visbestand van karper, brasem, zeelt, voorn, snoek en baars is goed te noemen. Tijdens de warme zomermaanden is het water begroeid met waterplanten waardoor het vissen bemoeilijkt wordt. 

Kies de open plekken en heb geduld en dan is het zeker goed vissen op het Overijssels Kanaal. Kies bij het snoekvissen voor spinnerbaits en voor het vissen op zeelt en brasem voor zoete maïs.

Stuwvak Lemelerveld - Hancate

Het Overijssels Kanaal bij Lemelerveld splitst zich op, waarvan één deel richting Hancate gaat. Dit water is een groot deel van het jaar kraakhelder, dit is met name lastig bij het struinend vissen. De vissen op het Overijssels Kanaal zijn makkelijk te verjagen waardoor je je eigen glazen ingooit. 

Kies voor een visstek waarvandaan je statisch kan vissen voor de beste vangkansen. Voer zowel voor witvis als karpers minimaal 1 dag voor zodat je meer kans maakt om te vangen. 

Snoek, brasem, voorn en zeelt zijn op dit stuk met name goed te vangen.

Stuwvak Hancate - Vroomshoop

Hancate – Vroomshoop is ideaal om af te trollen met een rubberboot! Weinig waterplanten en je kunt gemakkelijk onder alle bruggen door. Kies voor kunstaas dat 1,5 meter diept duikt voor de beste resultaten, dit kanaal vak is overwegend 2 meter diep. Kies voor toegankelijk kunstaas van 10 centimer en je maakt kans op grote baars en snoek.

Voor het brasem-, voorn, en zeeltvissen op het Overijssels Kanaal zijn de vaste stok en de winkle picker de beste optie. Kies voor donker allround voer en vis met maden op de haak voor goede vangkansen.

Karpers zijn goed te vangen door even 2 dagen voor te voeren en dan bijvoorbeeld een nacht te gaan vissen.

Stuwvak Dalmsholte - Laag Zuthem

Van Dalmsholte naar Laag-Zuthem is 9 kilometer en dit stuk heet in de regio de “Ganzepan”. Dit stuk bevat een goed snoek, brasem, zeelt en baars bestand. 

Vis werpend met kunstaas dit stuk af en een aanbeet is zeker mogelijk. Kies voor jerkbaits, chatterbaits, swimbaits, twitchbaits of ander goed snoek aas wat je langs de waterplanten vist en je maakt goede kans op een mooie vangst.

Voor karper, brasem en zeelt vis je met partikels en is geduld een schone zaak. Heb je de witvis gevonden dan kun je een dag vol actie verwachten. Karpervissen op het Overijssels Kanaal is op dit stuk lastiger, het is hard werken voor een aanbeet juist vanwege de vele witvis die dit stuwvak domineert.

vissen op het overijssels kanaal

Karpervissen op het Overijssels kanaal

Er zit een goed bestand aan karper en graskarper op het Overijssels Kanaal. Met name de graskarpers zijn tussen Raalte en Deventer goed te vangen en hebben enorme formaten.

Ben je fanatiek graskarper visser? Ga dan zeker in de zomer eens richting Deventer.

Voor het karpervissen op het Overijssels kanaal is het aan te raden 1-2 dagen voor te voeren en er dan te gaan vissen. Zowel in de nacht als overdag maak je goed kans, mits je je rustig aan de waterkant begeeft. Het slaan met de auto deuren is af te raden, hierdoor verstoor je de vis en gooi je je eigen glazen in.

Kies voor boilies, pellets, tijgernoten of smikkelmix. Heb je veel last van brasem schakel dan over op harde en grote boilies of 2-3 tijgernoten op de hair zodat je de kans op bijvangst verkleint. Grote zeelt zul je altijd kunnen vangen, hier is weinig tegen te doen bij het karpervissen op het Overijssels Kanaal.

Roofvissen op het Overijssels Kanaal

Voor snoekbaars moet je geluk hebben op het Overijssel Kanaal, deze zwemmen er namelijk niet heel veel. 

Baars is goed te vangen nabij de diverse bruggen en stuwen. Vis met kleine shad, creature baits, spinners of crankbaits en je kunt mooie exemplaren vangen.

Voor het struinend vissen op snoek zijn jerkbaits absolute topaasjes, neem bijvoorbeeld de zinkende variant van de 14cm Westin Swim en je zult aanbeten krijgen. Met name het “hangmoment” tussen de diverse tikken van de hengel door is hét moment voor aanbijten.

Ga je liever met de rubberboot trollen op het Overijssels Kanaal? Kies dan voor de Rapala Shallow Shad Rap of Savage Gear Pulsetail Trout om mee te trollen. Kies als het water helder is voor een natuurlijke kleur.

Hof van Salland: Luxe en Wellness

Witvissen op het Overijssels Kanaal

Lekker in de zomer met de vaste stok, method feeder of winkle picker aan het Overijssels Kanaal is een prachtige visserij. Houdt je materiaal keuze licht en voer niet teveel, de vis is er of is er niet. Heb je in het eerste uur vissen geen beet, pak je spullen dan op en verplaats enkele honderden meters. 

Qua pelletkorf en voerkorf kun je het af met 20gram. Bij het vaste stok vissen verschilt de stroomsnelheid tussen de 0,5 en 2 gram.

Kies voor schraal en donker voer om de meeste kans te maken op grote brasem en grote zeelt. Afhankelijk van wat je wilt vangen kies je voor maden, maïs of mestpieren.

Vissen op het Overijssels Kanaal met de rubberboot

Met name het Overijssels Kanaal is perfect af te vissen met een rubberboot. Je kunt feilloos meerdere kilometers afvissen met je rubberboot en elektromotor en daardoor erg succesvol zijn.

Lekker zig-zaggend trollend vissen met je kunstaas op laag tempo werkt erg goed. Ook het slow-trollen met de fire-ball is erg effectief, zeker op de heldere stuwvakken van het Overijssel Kanaal. Deze snoeken zijn erg dressuur gevoelig en volgen lang het kunstaas. Juist daarom is de boot ideaal, want daardoor krijg je de aanbeet wél, omdat de snoek langer kan volgen dan bij het werpend vissen.

Tips en Tricks voor het vissen op het Overijssels Kanaal

Het Overijssels Kanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Overijssel. Let op, in de zomer is het vissen het moeilijkste vanwege de vele waterplanten. Zoek een open stek en de vangstkansen zijn goed.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

vissen in overijssel

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *